Sevgili gençler bu yazıya muhtemelen 9. sınıf dil ve anlatım kitabı cevapları, fırat yayınları dil ve anlatım kitabı cevapları, meb dil anlatım kitabı cevapları gibi aramalar neticesinde ulaştınız. Daha evvel 9.sınıf bir-yay edebiyat kitabı cevapları ve 10.sınıf bir-yay edebiyat kitabı cevapları isimli yazımda bu sitede asla edebiyat kitabı cevapları ile dil anlatım kitabı cevapları bulamayacağınızdan bahsetmiştim. Ancak bu sizi karamsarlığa düşürmesin. Aslında size birkaç ipucu vererek 9. sınıf dil ve anlatım kitabı cevapları na nasıl ulaşacağınızdan bahsedeceğim.

İşe dil ve anlatım dersinin mantığını anlatmak ve anlamakla başlayabiliriz. Bu dersin mantığını anlarsak derste başarıyı sağlayacağınızdan kuşkunuz olmasın.

Biliyorsunuz lisede göreceğiniz/gördüğünüz dil ve anlatım dersi ortaokuldaki Türkçe dersinin bir devamı niteliğindedir. Yani dilbilgisi diyebiliriz. Tabii bir de anlam bilgisi.

9. sınıfa yeni başlayan öğrencilerimin genelde kafalarını kurcalayan şu soruya dikkat edin:

“Hocam, dil ve anlatım dersinin edebiyat dersinden farkı ne?”

Evet, aslında bu soruya vereceğimiz cevap dil ve anlatım dersinin mantığını anlamanıza yardımcı olacak ve Google’da girip 9. Sınıf Dil ve Anlatım Kitabı Cevapları yazmanıza ihtiyaç kalmayacak.

Dilleri iki ana bölümde incelemek mümkündür.

1. Dilin kendi yapısı
2. Dilin kullanımı

İkinci maddede yer alan “dilin kullanımı” başlığında ise biz Türkçe ile yeni metinler türetiriz. Yeni anlam dünyaları oluştururuz. Bu anlam dünyalarını oluşturan şairlerin, yazarların hayatlarını inceleriz vs. İşte bunu da biz edebiyat dersinde yaparız. Yani asıl amacımız işin sanat kısmı ile ilgilenmek.

İlk maddemiz olan dilin kendi yapısı bizim dil ve anlatım derslerimizin içeriğini oluşturur. Türkçenin varlığı, Türkçenin tarih sahnesine ne zaman konuştuğu, Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri, Türkçenin tarihi, Türkçenin ilk örnekleri bu konunun temelini oluşturur. Bununla birlikte biz dil anlatım derslerinde bir metni alırız, bu metni önce paragrafa ayırıp paragrafın anlamına; cümlelere ayırıp cümlenin anlamına; sözcüklere ayırıp sözcüklerin anlamına bakarız. Sonra da sözcükleri ekine ve köküne ayırıp inceleriz.

İşte özetle dil anlatım dersinin içeriği budur.

Evet, sevgili gençler demek ki dil anlatım dersinin içeriğini bir çözüme kavuşturduk. Şimdi gelelim başarılı olmanın formülüne:

Anladınız mı? 🙂

Bu yazıyı eğer sabırla okuduysanız, yani başarılı olmayı isteyip de başarılı olmanın formülünü bu yazıda aradıysanız siz zaten başarılı olacaksınızdır. Bunu merak eden, ilgisi ve algısı bu yönde olan herkes başarılı olur. Azminizi, gayretinizi başarılı olma isteğinden ve ders çalışmaktan eksik etmeyin, başarıyı mutlaka yakalayacaksınız.

Kaan Hoca tarafından yayınlandı

Ankara'da edebiyat öğretmeni olarak görev yapan yazar, evli ve hiç çocuk babasıdır.

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir