Son yıllarda internetin ülkemizde yaygınlaşması ile birlikte eğitim alanında da son derece ciddi atılımlar yapılmıştır. Bunların en önemlileri bilgiye ulaşma konusunda yapılmış yatırımlar olsa gerek. Çok basit bir örnek vermek gerekirse, yapılmış bir yüksek lisans tezine ulaşmak için eskiden YÖK‘ün kapılarını aşındırmak gerekirken, bugün sadece birkaç tuşla izin verilmiş birçok yüksek lisans/doktora tezine ulaşmak mümkün olabiliyor. Bu da araştırıcıların işini büyük oranda kolaylaştırıyor.
Gerek öğretmenler açısından gerekse öğrenciler açısından durumu değerlendirdiğimizde aslında faydalı gibi gördüğümüz internetin birçok sakıncalı yönü ön plâna çıkıyor. Gerek bilgi kirliliği, gerek zahmete katlanamama ve gerekse de zamanı doğru kullanamama gibi faktörler internet ile birleştiğinde insanı körelten, şişmanlatan bir durum ortaya çıkıyor.
Bu durumu aşmak için öğretmenlerin ve öğrencilerin birlikte, akıllı hareket etmeleri gerekiyor.
Okuldaki ve etrafımdaki bütün öğretmen arkadaşlarıma internette yayımlamak üzere içerik yazmaları konusunda telkinde bulunuyorum. Böylece hem doğru, kaliteli bilgiyi insanların kullanımına sunacaklar bir diğer yandan da kendilerine bir şekilde ek gelir sağlayacaklardır. Tabii bununla birlikte öğretmenlerin öğrencilerine araştırma konusu verirken sadece bilişsel alanın sadece bilgi düzeyinde bir kazanım sağlayan ödevler vermek yerine, duyuşsal, psiko-motor gibi farklı alanları da işin içine katarak, yüksek düzeyde nitelikli ödevler vermeye çalışmaları gerekir. Örneklendirmek gerekirse, “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Hayatı ve Eserleri” gibi bir ödevi Google‘dan arayan öğrenci kopyala/yapıştır ve bir de kapak yaparak güzel bir dönem ödevi haline getirebilir. Tabii bu ödev öğrenciye ne kazandıracaktır? Hiçbir şey ya da belki sadece bir not.
Bunun yerine bu ödev şöyle verilseydi: “Ahmet Hamdi Tanpınar’ın 5 Şehir’inde ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi‘nde Erzurum’un Tasviri.” Bu ödevi yapacak öğrenci bir kere Tanpınar’ın “Beş Şehir” eserini ve Evliya Çelebi‘nin “Seyahatnâme“sini -en azından liseler için olanından- okuyacak ve bu ikisini Erzurum etrafında değerlendirecektir. Bu ödev öğrenciye çok şey katacaktır.
İnternet kullanımını bir de öğrenci açısından değerlendirmek gerekirse daha vahim bir manzara ortaya çıkıyor. Yapılan birçok araştırmada gençlerin uyku, yemek, okul gibi zorunlu ihtiyaçların dışında kalan vaktinin %80-90’ını cep telefonu, internet(Facebook, Twitter) gibi şeylerde harcadıkları görülüyor. Burada onlara ve ailelerine düşen en mühim mesele zamanı doğru kullanmayı öğrenmektir.
Kaan Fakılı
03.02.3013