Kanıtlayıcı anlatım, anlatım türleri arasında en sık kullanılanlardan bir tanesidir. Kanıtlamanın kelime anlamı, bir düşüncenin ya da fikrin doğruluğunu bir başkasının kabul etmesini sağlamaktır. Kanıtlayıcı anlatımın şu özellikleri vardır:

1. Kanıtlayıcı anlatımın temel amacı, insandırma, ispat etme, kendi görüşünü başkasına kabul ettirme, karşıdakini aydınlatmadır. Zaten bu amaç kanıtlayıcı anlatımı, öğretici anlatımdan ve açıklayıcı anlatımdan ayıran en önemli özelliğidir.

2. Edebî metinler kurgusal metinlerdir. Yani edebi metinlerde geçen olaylar, zaman, mekân ve kişi kadrosu ile ilgili kanıtlanabilirlik tartışılamaz. Kanıtlanabilirlik bir tezi savunan, bir iddiası olan metinler için söyelenebilir. Mesela makale, eleştiri gibi türlerde kullanılabilir.

3. Kanıtlayıcı anlatımın olduğu yerde mutlaka çatışan, tartışılan düşüncelerden söz edilebilir. İki farklı görüş ya da düşünce mutlaka o metin üzerinde değerlendirilir, birinin diğerine olan üstünlüğü ya da diğerine göre daha doğru olduğu savunulur, ispat etmeye çalışılır.

4. Kanıtlayıcı anlatım, ispat etme, inandırma amacı taşıyan her türlü metinde kullanılır. Akademik dergilerde, makalelerde, eleştiri yazılarında, üniversitelerde yüksek lisans tezlerinde, doktora tezlerinde kanıtlayıcı anlatımdan faydalanmak mümkündür. Çünkü bunlar bir tez ortaya atma yazılarıdır.

5. Anlatıcı düşüncesini aktarmak için anlattığı konuda uzman kişilerin görüşlerine yer vererek kendi düşüncelerini destekler ve kanıtlamaya çalışır.

6. Dil genellikle göndergesel, bilgi verme işlevinde kullanılır.

Kaan Hoca tarafından yayınlandı

Ankara'da edebiyat öğretmeni olarak görev yapan yazar, evli ve hiç çocuk babasıdır.

Sohbete katılın

1 yorum

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir