Dil ve anlatım dersi 10. sınıf konuları arasında en basit konulardan bir tanesi de bu konudur. Çünkü zaten gündelik hayatımızda sürekli kullandığımız bir anlatım türüdür bu. Öğretici anlatımın özelliklerine bakmak istersek şunları söyleyebiliriz:
İnsanın doğuştan getirdiği bilgi, beceri ve yeteneklerine yenilerini eklemesine öğrenme denir. Öğretici anlatım ise bu öğrenme işlemini yapmak için hazırlanan metinlerde kullanılan anlatım türüdür.
Aslına bakarsanız öğretici anlatım ile açıklayıcı anlatım paralellik gösterir. Her ikisi de okuyucuya bir şeyler öğretmek, yeni bilgiler aktarmak amacıyla kullanılır. Öğretici anlatımı açıklayıcı anlatımdan ayıran en önemli özelliği, yapılan açıklamalar ve verilen bilgilerin kişide bir davranış ve yeteneğin gelişmesi amacı taşır. Yani somut bir beklentisi vardır.
Öğretici anlatımda verilen bilgilerin okuyucuya somut bir faydası olmalıdır.
Öğretici anlatımda bilgi daha derli toplu bir şekilde verilir. Çeşitli görsel materyallerden faydalanılabilir. Öğretici metnin anlaşılabilmesi ve yorumlanması için okuyucunun verilen bilgiyi kavrayabilecek birikime sahip olması gerekir. Yaşı ve eğitim seviyesinin buna müsade etmesi gerekir. Örneğin ilkokul üçüncü sınıf öğrencisine şairlerin biyografilerini öğretmeye kalkarsak sınıfta kalırız.
MEB ders kitaplarındaki metinler bu başlığa birer örnektir.